Предимствата на неръждаемата стомана (инокс) пред другите метали в бита ни.

Предимствата на неръждаемата стомана (инокс) пред другите метали в бита ни.

15 септември 2021

Какво всъщност представлява стоманата?

Неръждаемата стомана или инокс ( от inoxydable - фр. “неокисляващ се”) e метална сплав, която съдържа желязо, въглерод, над 10,5% хром, молибден и други елементи. 

Иноксът се отличава със своята здравина и устойчивост на корозия, което се обуславя от съдържанието на хром. Добавянето на молибден увеличава устойчивостта, както срещу корозия, така и срещу киселини.
Съдържанието на никел позволява полирането, подобрява корозоустойчивостта и придава здравина. 

 

 

Стомана и неръждавейка - едно и също ли означават?

Хромът, които е в неръждаемата стомана (инокс), реагира при контакт с въздуха като създаване невидим оксиден слой. Самият този слой предпазва стоманата от ръждясване. Дори, ако бъде нарушен, хромът го създава отново.
Неръждаема стомана, инокс, неръждавейка са синоними, които използваме в нашата промишленост, така че - да. Уредите, елементите, частите, независимо дали вашия продавач нарича стоманени, иноксови, неръждавейки, няма да корозират от влагата.

 

 

Различни качества и свойства, които придобива инокса

Стоманата може да съдържа и други елементи и вещества, които да обуславят нейните качества. Напр. манган - който повишава твърдостта, якостта на опън, границата на провлачване и д.р.; силиций - повишава твърдостта, прокаляемостта, границата на провлачване, предизвиква появата на влакнеста структура, което понижава механичните свойства, но способства за равномерното разпределение на напреженията, което повишава еластичността и тази стомана намира употреба в производството на ресори и пружини; никел - увеличава якостта, устойчивостта срещу корозия, твърдостта, намалява удължението и свиването; титан - при съдържание само от 0,3% подпомага получаването на ситнозърнеста структура и свързва въглерода в хром-никеловите неръждаеми стомани, така че да се изключи междукристална корозия и д.р.

 

 

Само един вид стомана ли има или…?
Главната класификация на инокса включва четири главни групи:
Аустенитна - неръждаема стомана с ниско съдържание на въглерод, не по-малко от 16% хром и достатъчно никел или манган. Така стоманата става немагнитна и не се поддава на топлинна обработка. Могат да бъдат студенообработени, като така да се подобри твърдостта, здравината и устойчивостта.
Класифицирани са на основата на количеството съдържимо никел. Най-често срещания клас е 304 - 18% хром и 8% никел.
Приложението на аустенитните стомани е широко и се определя от качествата, постигнати с добавянето на различни елементи. Използват се в автомобилните тапицерии, съдовете за готвене, промишлено оборудване, резервоари, съдове за съхранение и тръби за корозивни течности, минно, химическо, фармацевтично оборудване, прибори за хранене, архитектура, мивки, резервоари, автомобилно части, съдомиялни и перални и др.

 

 

Феритна стомана - има по-добри механични свойства, но е с намалена устойчивост от корозия, тъй като количеството съдържимо на хром (10 - 27%) и никел (малко над 0%) е намалено. Използва се най-вече при бялата техника, бойлери, перални машини, интериорна структура. 

 

Аустенитно-феритна (дублекс) - има смесена микроструктура на аустенит и ферит, като съотношението може да е 50 на 50 или 40 на 60. Аустенитно-фертитната стомана е с подобрени механични качества от аустенитната неръждаема стомана и има подобрена устойчивост срещу корозия. Използва се в архитектурата, производство на тръби и метални елементи и др. 

 

Мартензитна неръждаема стомана - този вид не е толкова устойчив към корозията, но е извънредно як и твърд. От друга страна се обработва лесно. Съдържа хром (12-14%), молибден (0,2 - 1%), никел (0 - <2%), въглерод (0,1-1%), който продава твърдост на сплавта, но я прави чуплива. Има магнитни свойства и се използва в производството на ножове и перки. 

 

Всички тези видове стомани, както и фактът, че стоманата е сплав, която може да се извлича и придобива, да се манипулира, така че да се засилват едни от качествата ѝ, съобразно приложението ѝ, за разлика от другите метали, които се извличат от руда (алуминия например), прави употребата ѝ в бита, строителството и др. изключително широко.Здравината и устойчивостта на изделията, изработени от стомана са изключително високи, което прави напълно приемлива по-високата цена на стоманата от тази на конкурентите  материали, чиито качества са съмнителни. Затова в нашия онлайн магазин ще откриете елементи за парапети - основи, свръзки и колена, държачи, декоративни и завършващи елементи, тръби, пръти, шини, винкели от висококачествена неръждаема стомана - инокс, което гарантира клиентската удовлетвореност, както от естетическа гледна точка, така и от гледна точка на здравина, сигурност, безопасност и дълга безпроблемна експлоатация.
Важно е, ако се колебаете какво да изберете, какво най-много подхожда на дома ви, да знаете, че можете да се свържете с нас и заедно да обсъдим всичко това, така че максималната удовлетвореност да е гарантирана на база съотношение качество - цена. 


Радваме се да споделим с нашите клиенти, че в желанието ни да ви предлагаме не само висококачествени продукти и отлично обслужване, но и максимално удобство и иновативност, интегрирахме „Вземи сега, плати по-късно“ метода на плащане на NewPay.

прочети още

А защо не и двете? Ние от “Рейлингс” ЕООД приемаме нашите клиенти за партньори и приятели, така че предлагаме индивидуални решения, съобразени със специфика, бюджет, естетическо усещане, а нашия професионализъм - гарантира качеството, така че да се чувствате удовлетворени. Парапетите са неделима част от интериора на всяка сграда, затова е нужно да се прецени какво точно искаме, как ще се впише във вътрешния дизайн на сградата, така че да създават неповторимо чувство на уют, красота, функционалност и уникалност. Тези предпоставки е добре да се вземат предвид преди избора на парапет, без да търсим компромис в цената за сметка на качеството. Нашите специалисти ще ви посъветват и обсъдят всички аспекти с вас, така че да вземете най-удачното решение.

прочети още